czwartek, 8 sierpnia 2013

KROKIETY ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM



























Takie krokiety kojarzą mi się z bursą, w której mieszkałam przez 4 lata. Bardzo je lubiłam, a po latach znalazłam swój sposób na to danie. 


Składniki:

  • pół kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • pieprz, sól, suszony koperek
  • świeży koperek do posypania
  • 250g pieczarek
  • ok. szklanka bulionu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • pół szk śmietany
  • sól, pieprz
  • świeży koperek


Wykonanie:


Ziemniaki gotujemy i bardzo dokładnie rozgniatamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę przesmażamy na maśle. Również studzimy.
Dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajka, przyprawy i koperek. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt rzadki - dodajemy więcej bułki tartej. Formujemy krokiety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

W czasie, gdy ziemniaki - stygną mamy czas na przygotowanie sosu. 
Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki, doprawiamy i podsmażamy. Dodajemy bulion  i doprowadzamy do wrzenia.
Mąkę dokladnie mieszamy ze śmietaną. Dolewamy kilka  łyżek sosu, mieszamy i dolewamy wszystko na patelnię. Dodajemy część koperku i mieszamy, chwilę gotujemy. 

Krokiety podajemy gorące polane sosem piecarkowym i posypane pozostałym koperkiem.


Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz