Składniki:
- pół kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
- pieprz, sól, suszony koperek
- świeży koperek do posypania
- 250g pieczarek
- ok. szklanka bulionu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- pół szk śmietany
- sól, pieprz
- świeży koperek
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy i bardzo dokładnie rozgniatamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę przesmażamy na maśle. Również studzimy.
Dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajka, przyprawy i koperek. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt rzadki - dodajemy więcej bułki tartej. Formujemy krokiety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
W czasie, gdy ziemniaki - stygną mamy czas na przygotowanie sosu.
Dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajka, przyprawy i koperek. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt rzadki - dodajemy więcej bułki tartej. Formujemy krokiety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
W czasie, gdy ziemniaki - stygną mamy czas na przygotowanie sosu.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki, doprawiamy i podsmażamy. Dodajemy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
Mąkę dokladnie mieszamy ze śmietaną. Dolewamy kilka łyżek sosu, mieszamy i dolewamy wszystko na patelnię. Dodajemy część koperku i mieszamy, chwilę gotujemy.
Mąkę dokladnie mieszamy ze śmietaną. Dolewamy kilka łyżek sosu, mieszamy i dolewamy wszystko na patelnię. Dodajemy część koperku i mieszamy, chwilę gotujemy.
Krokiety podajemy gorące polane sosem piecarkowym i posypane pozostałym koperkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz