Leon uwielbia wędkować. Moim zadaniem jest przygotowanie rybek, które przynosi. Tym razem złowił szczupaka, a że piwo również bardzo lubi - postanowiłam to połączyć. Rybka pieczona w piekarniku wyszła pyszna, a z grilla byłaby zapewne jeszcze lepsza. Tak ją przyrządzimy następnym razem. Zachęcamy do spróbowania.
Składniki:
- 1 świeży szczupak
- 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 100ml piwa
- 2 cytryny
- łyżka masła
- suszona i świeża pietruszka
- sól i pieprz
Wykonanie:
Wypatroszoną rybę myjemy i osuszamy. Nacinamy z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.Mieszamy paprykę, suszoną pietruszkę, pieprz, sól i piwo. Polewamy tym rybę i wsmarowujemy.
Jedną cytrynę kroimy w półplastry i wkładamy je do brzucha ryby.
Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na około godzinę.
Piekarnik nastwaimy na funcję grillowania w średniej temperaturze. Wstawiamy naczynie z rybą i pieczemy przez 15-20 minut. Obracamy, smarujemy masłem i polewamy powstałym sosem w połowie pieczenia.
Serwujemy z cytryną pokrojoną w ósemki.
Smacznego :)
Witaj!
OdpowiedzUsuńPrzesyłam dla Ciebie nominację do Liebster Blog Award. Zapraszam do: http://kuchniapodlipami.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html. Zapraszam do zabawy.
Pozdrawiam,
Ilona