wtorek, 11 czerwca 2013

SZCZUPAK W PIWIE





Leon uwielbia wędkować. Moim zadaniem jest przygotowanie rybek, które przynosi. Tym razem złowił szczupaka, a że piwo również bardzo lubi - postanowiłam to połączyć. Rybka pieczona w piekarniku wyszła pyszna, a z grilla byłaby zapewne jeszcze lepsza. Tak ją przyrządzimy następnym razem. Zachęcamy do spróbowania.

Składniki:

  • 1 świeży szczupak
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 100ml piwa
  • 2 cytryny
  • łyżka masła
  • suszona i świeża pietruszka
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Wypatroszoną rybę myjemy i osuszamy. Nacinamy z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Mieszamy paprykę, suszoną pietruszkę, pieprz, sól i piwo. Polewamy tym rybę i wsmarowujemy.
Jedną cytrynę kroimy w półplastry i wkładamy je do brzucha ryby.
Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na około godzinę.
Piekarnik nastwaimy na funcję grillowania w średniej temperaturze. Wstawiamy naczynie z rybą i pieczemy przez 15-20 minut. Obracamy, smarujemy masłem i polewamy powstałym sosem w połowie pieczenia.
Serwujemy z cytryną pokrojoną w ósemki.

Smacznego :)









1 komentarz:

  1. Witaj!
    Przesyłam dla Ciebie nominację do Liebster Blog Award. Zapraszam do: http://kuchniapodlipami.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html. Zapraszam do zabawy.
    Pozdrawiam,
    Ilona

    OdpowiedzUsuń