czwartek, 1 sierpnia 2013

ZUPA POMIDOROWA Z FASOLĄ

Przepis pochodzi ze szkockiego kulinarnego magazynu. Spodobał mi się wygląd zupy, a przepis jeszcze bardziej. Przygotowuje się ją bardzo łatwo i szybko. To trochę jak pomieszanie dwóch polskich przepisów: na pomidorową i barszcz ukraiński.




Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • 400 ml warzywnego bulionu
  • łyżka oleju
  • 150 ml soku pomidorowego
  • sól, pieprz, ostra papryka (lub pieprz cayenne)
  • natka pietruszki

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone cebulę, seler i marchew. Podsmażamy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidory i odsączoną fasolę. Dusimy 3 minuty.
Dodajemy bulion oraz sok pomidorowy i zagotowujemy.
Przyprawiamy, mieszamy i przykrywamy na ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupę podajemy, posypaną pietruszką, z bagietką lub innym pieczywem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz