wtorek, 27 sierpnia 2013

RYBA PO JAPOŃSKU




Alternatywa dla ryby po grecku czy w occie. Bardzo wyrazista, ale ważne jest aby przyrządzić ją kilka dni przed podaniem, żeby wszystkie składniki 'się przegryzły'.
Przepis na to danie mam od siostry, u której na stole ta ryba gości już od bardzo dawna. U nas ostatnio była przyrządzana na urodziny naszego synka. Bardzo smakowała i szybko zniknęła, więc postanowiłam się podzielić przepisem.

Składniki:

  • 1 kg filetów z morszczuka lub mintaja
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 sloik papryki konserwowej
  • 2-3 cebule
  • przyprawa do ryby, pieprz, sól
  • mąka
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
    Zalewa:
  • 3 szk wody
  • 2/3 szk oleju
  • 6 łyżek ketchupu
  • 6 łyżek octu
  • 6 łyżek cukru
  • mały przecier pomidorowy
  • sól do smaku

Wykonanie:

Cebulę, paprykę i ogorki kroimy w cienkie slupki.
Umyte i osuszone filety posypujemy przyprawami. Obtaczamy w jajku oraz bułce tartej wymieszanej z mąką i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Wodę gotujemy, dodajemy wszystkie składniki zalewy i gotujemy kilka minut.
Rybę i warzywa układamy warstwami na przemian. Zalewamy wszystko zalewą. Można posypać suszoną natką pietruszki.
Odstawiamy do ostygnięcia, a potem do lodówki. Podawać najlepiej na 3, a nawet 4 dzień.

Smacznego :)















2 komentarze: