czwartek, 15 sierpnia 2013

SCHAB W SOSIE PIEPRZOWYM



Pomysł na połączenie kuchni polskiej i szkockiej. Pieczone mięso znamy od zawsze, a sosu pieprzowego (peppercorn sauce) po raz pierwszy spróbowaliśmy kilka dni temu. W miejscowej restauracji zamówiliśmy pierś kurczaka z kaszanką (black pudding, który jest tutaj bardzo popularny i podawany zazwyczaj w grubych plastrach) i sosem pieprzowym. Był wyborny, bardzo wyrazisty i pikantny. Nie do końca rozgryźliśmy jego składniki, ale ten zrobiony przez nas też był bardzo dobry.

Składniki:

  • ok. pół kg schabu w jednym kawałku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • pół łyżki pieprzu kolorowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Zostawiamy na godzinę.
Pieczemy (najlepiej w rękawie lub naczyniu z przykrywką) w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni, przez ok. godzinę. Schab, gdy trochę przestygnie, kroimy w plastry. Wytworzony sos z mięsa zostawiamy.

Pieprz czarny delikatnie rozgniatamy. Kolorowy zostawiamy w całości.
W rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i wciąż mieszając dolewamy wodę oraz sos z mięsa.
Dodajemy musztardę i pieprz. Mieszamy.
Dokładamy plastry mięsa. Dusimy ok.15-20 minut.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz