piątek, 9 sierpnia 2013

SOK I DŻEM Z TRUSKAWEK


Żaden słoiczek dżemu ze sklepu nie zastąpi tego domowego, przyrządzonego we własnej kuchni. Kiedyś zajadaliśmy się dżemami przyrządzanymi przez babcie, mamy czy ciocie. Przyszła pora na te samodzielnie przygotowane. U nas sezon na truskawki wciąz trwa. Grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Te przetwory były pierwszymi przyrządzonymi przeze mnie w Szkocji. Wyszły pyszne i za kilka dni mam zamiar dorobić ich więcej. To czasochłonne, ale bardzo proste zadanie. Nie wymaga pasteryzacji. Polecam :)


Składniki:

  • 3 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • 5-6 łyżek soku z cytryny

Wykonanie:

Truskawki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok.
Po tym czasie gotujemy je na wolnym ogniu. Gdy truskawki zaczną puszczać sok - odlewamy go do innego garnka. Robimy to kilkakrotnie do momentu, aż pozostaną tylko gęste truskawki.
Dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze ok. 1.5-2 godziny, wciąż na małym ogniu. Przekładamy je do wyparzonych słoiczków. Przewracamy do góry dnem.

Zawartość drugiego garnka gotujemy. Gorący sok przelewamy do słoików (lub butelek).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz