Żaden słoiczek dżemu ze sklepu nie zastąpi tego domowego, przyrządzonego we własnej kuchni. Kiedyś zajadaliśmy się dżemami przyrządzanymi przez babcie, mamy czy ciocie. Przyszła pora na te samodzielnie przygotowane. U nas sezon na truskawki wciąz trwa. Grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Te przetwory były pierwszymi przyrządzonymi przeze mnie w Szkocji. Wyszły pyszne i za kilka dni mam zamiar dorobić ich więcej. To czasochłonne, ale bardzo proste zadanie. Nie wymaga pasteryzacji. Polecam :)
Składniki:
- 3 kg truskawek
- 1 kg cukru
- 5-6 łyżek soku z cytryny
Wykonanie:
Truskawki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok.
Po tym czasie gotujemy je na wolnym ogniu. Gdy truskawki zaczną puszczać sok - odlewamy go do innego garnka. Robimy to kilkakrotnie do momentu, aż pozostaną tylko gęste truskawki.
Dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze ok. 1.5-2 godziny, wciąż na małym ogniu. Przekładamy je do wyparzonych słoiczków. Przewracamy do góry dnem.
Zawartość drugiego garnka gotujemy. Gorący sok przelewamy do słoików (lub butelek).
Po tym czasie gotujemy je na wolnym ogniu. Gdy truskawki zaczną puszczać sok - odlewamy go do innego garnka. Robimy to kilkakrotnie do momentu, aż pozostaną tylko gęste truskawki.
Dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze ok. 1.5-2 godziny, wciąż na małym ogniu. Przekładamy je do wyparzonych słoiczków. Przewracamy do góry dnem.
Zawartość drugiego garnka gotujemy. Gorący sok przelewamy do słoików (lub butelek).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz