środa, 8 maja 2013

KARTACZE




Zapewne nie wszyscy z Was znają to danie. 

'KARTACZE, także cepeliny i kołduny – potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty albo kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego mięsa mielonego, a na zewnątrz z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej. Zamiast mięsa spotyka się również inne wypełnienia, takie jak np. grzyby lub kapusta kiszona.
Potrawę najczęściej można spotkać na stołach w domach Suwalszczyzny i Podlasia oraz w barach letnich kurortów, takich jak np. Augustów.'
(źródło:http://pl.wikipedia.org)

W naszej rodzinie są podawane od zawsze i były pierwszym, czego mój mąż spróbował na Podlasiu . Jest wiele sposobów na ich przygotowanie. Podaję tu przepis-mix mojej mamy i mój. Dziś zrobiliśmy je z mężem pierwszy raz. Wyszły świetne, więc Wam też napewno się udadzą. Zachęcam do spróbowania :)

Składniki: 

(na ok. 24 kołduny)
  • ok. 3kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 2 udka drobiowe
  • ok.200g pieczarek 
  • 1 golonka wieprzowa
  • 4 cebule
  • kawałek boczku
  • sól, pieprz mielony i ziarnisty, pieprz ziołowy, 2 liście laurowe, ziele angielskie
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Połowę (lub trochę więcej) ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree. Ostudzić. Ucisnąć je w misce i podzielic nożem na 4 części. Jedną z części wyjąc, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjęte wcześniej ziemniaki.
Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków. D
okładnie odsączyć przez gazę, sok pozostawić na kilka minut, aż wytrąci się na dnie miski skrobia. Delikatnie zlać wodę z soku z ziemniaków, skrobię zachować.
Wymieszać wszystko.
Mięso ugotować do miękkości z dodatkiem pieprzu, ziela i listka laurowego oraz soli. Wyjąć z wody (nie wylewać) i zostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie usunąć kości.
Dwie cebule zrumienić na oleju. Dodać pokrojone grubo pieczarki. Posolić. Podsmażać jeszcze kilka minut, aż wyparuje woda z pieczarek. Dodać do mięsa i wszystko razem zmielić. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodać kilka łyżek wywaru z mięsa i posiekaną natkę pietruszki (niewiele). Dokładnie wymieszać. 
Dłonie zwilżyć wodą. Z masy ziemniaczanej lepić centymetrowej grubości placki, nakładać łyżką farsz mięsny. Kartacze dokładnie zalepiać i formować podlużne kałduny. Nie należy nakładać zbyt dużo mięsa, inaczej kartacze popękają w gotowaniu. W dużym garnku zagotować wywar mięsny z wodą (ok.litra) z solą. Kartacze (ok.7-8) wkładać do wrzątku i gotować ok.15 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Wyjąć na talerz i gotować kolejne porcje. 
Pozostałą cebulę drobno pokroić i podsmażyć razem z drobno pokrojonym boczkiem.
Gorące kartacze ułożyc na talerzu razem z cebulą i boczkiem. Posypać natką.








Nic straconego, gdy kartacze ostygną. Świetnie smakują pokrojone w grube plastry i podsmażone na patelni.



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Mniam mniam właśnie się gotują cały dzień prawie walczyłem a za kilka minut spróbuję :) już nie mogę się doczekać Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne przepis wprowadzę w swojej rodziny meni :)

    OdpowiedzUsuń