Nie jest to tradycyjne leczo. Zamiast papryki - u nas dominuje cukinia. Zamiast najczęściej spotykanej w tym daniu kiełbasy - my dodajemy piersi kurczaka. Pieczarki są dla nas oczywiste, bo najchętniej dodawalibyśmy je do wszystkiego. Mamy nadzieję, że nasza wersja leczo przypadnei Wam do gustu.
Składniki:
- 4 nieduże cukinie
- 3 pojedyńcze piersi kurczaka
- 4 różnokolorowe papryki
- ok. 40dkg pieczarek
- 3 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 garści fasolki szparagowej
- 1 garść zielonego groszku
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka ciemnej fasoli
- przyprawy: pieprz, sól, papryki: słodka, pikantna i wędzona, ewentualnie kminek i pół łyżeczki cukru
Wykonanie:
Kroimy warzywa w dość grubą kostkę. Tak samo pieczarki oraz kurczaka.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie dodajemy pieczarki, paprykę, fasolkę szparagową i groszek. Wszystko wrzucamy do dużego garnka. Można dodać trochę (nie więcej niż pół szklanki) wody lub bulionu.
Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy kurczaka. Przyprawiamy. Dorzucamy do warzyw.
Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolę i pomidory.
Dusimy ok. 15 -20 minut do momentu aż cukinia będzie miękka.
Przyprawiamy i dusimy razem 5-10 minut. Cukinia nie może się rozgotować.
Podajemy z ryżem lub z pieczywem.
Smacznego :)
Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy kurczaka. Przyprawiamy. Dorzucamy do warzyw.
Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolę i pomidory.
Dusimy ok. 15 -20 minut do momentu aż cukinia będzie miękka.
Przyprawiamy i dusimy razem 5-10 minut. Cukinia nie może się rozgotować.
Podajemy z ryżem lub z pieczywem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz