poniedziałek, 24 czerwca 2013

LECZO Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI




Nie jest to tradycyjne leczo. Zamiast papryki - u nas dominuje cukinia. Zamiast najczęściej spotykanej w tym daniu kiełbasy - my dodajemy piersi kurczaka. Pieczarki są dla nas oczywiste, bo najchętniej dodawalibyśmy je do wszystkiego. Mamy nadzieję, że nasza wersja leczo przypadnei Wam do gustu.

Składniki:

  • 4 nieduże cukinie
  • 3 pojedyńcze piersi kurczaka
  • 4 różnokolorowe papryki
  • ok. 40dkg pieczarek
  • 3 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • 1 garść zielonego groszku
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 puszka ciemnej fasoli
  • przyprawy: pieprz, sól, papryki: słodka, pikantna i wędzona, ewentualnie kminek i pół łyżeczki cukru

Wykonanie:

Kroimy warzywa w dość grubą kostkę. Tak samo pieczarki oraz kurczaka. 
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie dodajemy pieczarki, paprykę, fasolkę szparagową i groszek. Wszystko wrzucamy do dużego garnka. Można dodać trochę (nie więcej niż pół szklanki) wody lub bulionu.
Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy kurczaka. Przyprawiamy. Dorzucamy do warzyw.
Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolę i pomidory.
Dusimy ok. 15 -20 minut do momentu aż cukinia będzie miękka.
Przyprawiamy i dusimy razem 5-10 minut. Cukinia nie może się rozgotować.

Podajemy z ryżem lub z pieczywem.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz