wtorek, 21 maja 2013

MAKARON Z TUŃCZYKIEM I PESTO



Składniki:

  • 250g makaronu
  • 1 puszka tuńczyka
  • 100g zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 100ml śmietany
  • parmezan (do posypania)
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek pesto
  • świeża bazylia

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, kilka minut przed końcem dodajemy groszek, odcedzamy i mieszamy z dwiema łyżkami oliwy i pesto.
Cebulę podsmażamy na oleju. Gdy stanie się miękka, dodajemy odcedzonego tuńczyka, przyprawiamy i chwilę smażymy razem. Dodajemy makaron z groszkiem i mieszamy dokładnie.
Gdy już wszystko ładnie się połączy wlewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Chwilę podduszamy. I gotowe :)
Na talerzu posypujemy startym parmezanem i posiekaną bazylią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz