wtorek, 3 września 2013

KORECZKOWY KROKODYL



Co do nazwy, to na temat tego, co nam wyszło, zdania są podzielone  - wąż, krokodyl, Kermit albo może szczupak.
Został zrobiony z myślą o dzieciach, ale chyba dorosłych gości interesował bardziej. Ciekawy pomysł na podanie koreczków.
Pomysł podpatrzony tutaj

Składniki:

  • 1 duży ogórek
  • kawałek papryki
  • 2 ziarenka pieprzu
  • oliwki
  • pomidorki koktajlowe
  • małe plastry wędliny
  • winogrona
  • cebulki koktajlowe
  • ser pleśniowy lub żółty
  • wykałaczki

Wykonanie:

Ogórka myjemy i osuszamy. Odcinamy cienki plaster wzdłuż ogórka tak, aby leżał stabilnie.
Z odciętej części wycinamy łapki.
Z przodu robimy nacięcie na paszczę i wycinamy zęby.
Z papryki robimy język. Wsuwamy go do paszczy.
Krokodyla układamy na podłużnym talerzu. Z sera i pieprzu robimy oczy.
Ser kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki koreczków wbijamy na wykałaczki.
Koreczki wbijamy gęsto, w 3. lub 4. rzędach, w krokodyla.

Smacznego :)



Pomysł podpatrzony tutaj

1 komentarz:

  1. Wygląda rewelacyjnie. W piątek podam w duecie z kanapkowymi biedronkami, które tez znalazłam w sieci. myślę, że dzieci będą zachwycone.

    OdpowiedzUsuń