Dość pikantny kurczak curry, a do tego słodki ananas i kremowy sos. Bardzo szybki i prosty pomysł na obiad. Powstał 'z niczego', a wszystkim bardzo smakował. Ilość przypraw dodajemy wedle uznania. U nas było na ostro, ze sporą ilościącurry i cayenne. Polecamy na obiad, taki na ostatnią chwilę.
Składniki:
- ok. 200g makaronu
- podwójna pierś kurczaka
- ananas z puszki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub pszennej)
- 1 łyżka masła
- sos sojowy
- curry
- pieprz cayenne, sól
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz przyprawiamy curry, solą i peprzem cayenne. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Ananasa odsączamy, ale zachowujemy zalewę.
Makaron gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy.
Kurczaka smażymy na oleju.
Makaron gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy.
Kurczaka smażymy na oleju.
Do makaronu dodajemy ananasa i kurczaka.
W rondelku roztapiamy masło, dosypujemy mąkę, następnie powoli wlewamy zalewę z ananasa i mieszamy na gładką masę. Doprawiamy sosem sojowym, gałką i solą.
Sos wlewamy do makaronu i mieszamy.
Danie jest gotowe.
Smacznego :)
Danie jest gotowe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz