poniedziałek, 16 września 2013

ZAPIEKANKA Z MAKRELĄ





Zapiekanka powstała w sposób najczęściej u nas spotykany, czyli z tego, co akurat było w lodówce. Tym razem znajdowała się w niej m.in. wędzona makrela, cukinia, ser i szczypior. Do tego wystarczyło dodać makaron i danie gotowe. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Oczywiście podane składniki są naszą propozycją, a Wy możecie dodać swoje ulubione.

Składniki: 

  • 150-200g wędzonej lub pieczonej makreli
  • 200g makaronu kokardki
  • 2 cukinie
  • ser żółty tarty
  • 150ml śmietany
  • pieprz, sól
  • szczypior
  • łyżka masła


Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Cukinie kroimy w paski i podduszamy na maśle
Z makreli wyjmujemy ości i delikatnie rozgniatamy widelcem.
Śmietanę mieszamy z przyprawami, połową sera i szczypiorkiem.
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy śmietaną i posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy ok. 30 minut.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz