Zapiekanka powstała w sposób najczęściej u nas spotykany, czyli z tego, co akurat było w lodówce. Tym razem znajdowała się w niej m.in. wędzona makrela, cukinia, ser i szczypior. Do tego wystarczyło dodać makaron i danie gotowe. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Oczywiście podane składniki są naszą propozycją, a Wy możecie dodać swoje ulubione.
Składniki:
- 150-200g wędzonej lub pieczonej makreli
- 200g makaronu kokardki
- 2 cukinie
- ser żółty tarty
- 150ml śmietany
- pieprz, sól
- szczypior
- łyżka masła
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Cukinie kroimy w paski i podduszamy na maśle
Z makreli wyjmujemy ości i delikatnie rozgniatamy widelcem.
Śmietanę mieszamy z przyprawami, połową sera i szczypiorkiem.
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy śmietaną i posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy ok. 30 minut.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz