środa, 12 czerwca 2013

GRECKI KURCZAK




Ta propozycja to trochę jak sałatka grecka na ciepło. Z kurczakiem, który gra tu główną rolę. Użyliśmy tym razem piersi kurczaka, ale udka lepiej się tu sprawdzają.

Składniki:

  • 8 pałek lub 4 udka kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 150g sera feta
  • sól
Wykonanie:

Udka myjemy i osuszamy. Nacinamy.
Czosnek rozgniatamy i drobno siekamy. Mieszamy go z ziołami, papryką, chilli, oliwą i solą oraz sokiem z jednej cytryny.
Nacieramy udka ok. 2/3 ilości powstałej marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Zostawiamy w lodówce na ok. godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Kurczaka wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby miał temperaturę pokojową. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
W międzyczasie kroimy grubo cebulę i paprykę w paski. Cytrynę kroimy dość drobno, w kostkę.
Mieszamy w misce z pozostałą marynatą. Dodajemy do kurczaka, delikatnie mieszamy i pieczemy następne pół godziny.
Fetę kroimy w grubą kostkę, posypujemy nią danie i polewamy powstałym sosem. Pieczemy kolejne 10 minut, aby ser się trochę rozpuścił.
Przed podaniem posypujemy posypujemy zieleniną.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz