Ta propozycja to trochę jak sałatka grecka na ciepło. Z kurczakiem, który gra tu główną rolę. Użyliśmy tym razem piersi kurczaka, ale udka lepiej się tu sprawdzają.
Składniki:
- 8 pałek lub 4 udka kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chilli
- 2 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 150g sera feta
- sól
Wykonanie:
Czosnek rozgniatamy i drobno siekamy. Mieszamy go z ziołami, papryką, chilli, oliwą i solą oraz sokiem z jednej cytryny.
Nacieramy udka ok. 2/3 ilości powstałej marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Zostawiamy w lodówce na ok. godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Kurczaka wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby miał temperaturę pokojową. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
W międzyczasie kroimy grubo cebulę i paprykę w paski. Cytrynę kroimy dość drobno, w kostkę.
Mieszamy w misce z pozostałą marynatą. Dodajemy do kurczaka, delikatnie mieszamy i pieczemy następne pół godziny.
Fetę kroimy w grubą kostkę, posypujemy nią danie i polewamy powstałym sosem. Pieczemy kolejne 10 minut, aby ser się trochę rozpuścił.
Przed podaniem posypujemy posypujemy zieleniną.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz