środa, 26 czerwca 2013

OMLET ZE SZPARAGAMI



Ekspresowe śniadanie dla wielbicieli szparagów. Dla nas jajeczne śniadanie to najlepszy pomysł na poranny posiłek, a szparagi pasują do nich idealnie.

Składniki:

  • 3-4 szparagi
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wody
  • garść tartego sera
  • 1 łyżeczka masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, opcjonalnie: pieprz cayenne

Wykonanie:

Szparagi smarujemy delikatnie olejem i smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut.
Do miseczki wbijamy jajka i ubijamy. Dodajemy wodę, przyprawiamy i mieszamy.
Z patelni zdejmujemy szparagi. Rozpuszczamy na niej masło i dolewamy troszkę oleju. 
Wlewamy jajka. Smażymy, podnosząc kilka razy brzegi omletu, aby jajka mogły wpływać pod spód. Gdy jajka zaczynają się ścinać posypujemy całą powierzchnię serem, na jednej połowie układamy szparagi, składamy omlet na pół i jeszcze chwilę podsmażamy.
Przekładamy na talerz.
Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń