Jak sama nazwa wskazuje - to bardzo szybki i prosty chlebek.
Zazwyczaj znika, zanim porządnie ostygnie. Przepis pochodzi ze strony domowe-wypieki.pl
Polecamy ;)
Zazwyczaj znika, zanim porządnie ostygnie. Przepis pochodzi ze strony domowe-wypieki.pl
Polecamy ;)
Składniki:
- ok.40g świeżych albo 7g suszonych drożdży
- 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g: migdały, mielone migdały, otręby, płatki owsiane
- 50g ziaren slonecznika
- 50g pestek dyni
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu balsamicznego
Wykonanie:
Przygotować zaczyn: pokruszone drożdże wymieszać z 0.5l lekko ciepłej wody i paroma łyzkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Z reszty mąki, soli, octu, mielonych migdałów i wyrośniętego zaczynu zagnieść ciasto, najlepiej hakami miksera.
Migdały posiekać. Osobno wymieszać ze słonecznikiem i dynią. Odłożyć 2 łyżki na bok. Resztę dodać do ciasta.
Migdały posiekać. Osobno wymieszać ze słonecznikiem i dynią. Odłożyć 2 łyżki na bok. Resztę dodać do ciasta.
Ciasto przełożyć do keksówki o dlugości 30 cm, posmarowanej masłem i posypaną mąką. Z góry posypać odłożonymi ziarnami.
Piec w piekarniku ok.50-60 minut w 225 stopniach.
Pod koniec można przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego :)
Smacznego :)
Halo halo. Widzę, ze sie blogujesz kulinarnie
OdpowiedzUsuńMówiłam juz do Iwonki, ze od razu poczułam podobne klimaty;)
Taki chleb to mi sie podoba bardzo, sobie tez zrobię:)
Milena