niedziela, 9 czerwca 2013

CIASTO MIGDAŁOWE Z TRUSKAWKAMI


Proste, a jednak przepyszne ciasto. Tym razem z truskawkami i borówkami, ale rabarbar czy maliny również będą idealne. Najlepsze na ciepło, u nas popijane mlekiem.




Składniki:

  • 175g masła 
  • 150g cukru
  • 150g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 100g mielonych migdałów
  • 50g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 400g truskawek i borówek (lub innych owoców)
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Formę (o średnicy23 cm)  smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i cukier miksujemy przez 2-3 minuty, aż będzie bardzo puszyste. Dodajemy migdały, mąkę, jajka, mleko, proszek do pieczenia oraz esencję migdałową i dokładnie miksujemy.
Truskawki kroimy na pół lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości.
Większość z nich dodajemy do ciasta i mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy i układamy na wierzchu pozostawione truskawki. Posypujemy migdałami.
Pieczemy ok. godziny do 'suchego patyczka'.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na kilka minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz