Proste, a jednak przepyszne ciasto. Tym razem z truskawkami i borówkami, ale rabarbar czy maliny również będą idealne. Najlepsze na ciepło, u nas popijane mlekiem.
Składniki:
- 175g masła
- 150g cukru
- 150g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 100g mielonych migdałów
- 50g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 400g truskawek i borówek (lub innych owoców)
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Formę (o średnicy23 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i cukier miksujemy przez 2-3 minuty, aż będzie bardzo puszyste. Dodajemy migdały, mąkę, jajka, mleko, proszek do pieczenia oraz esencję migdałową i dokładnie miksujemy.
Truskawki kroimy na pół lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości.
Większość z nich dodajemy do ciasta i mieszamy.
Truskawki kroimy na pół lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości.
Większość z nich dodajemy do ciasta i mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy i układamy na wierzchu pozostawione truskawki. Posypujemy migdałami.
Pieczemy ok. godziny do 'suchego patyczka'.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na kilka minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Pieczemy ok. godziny do 'suchego patyczka'.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na kilka minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz