poniedziałek, 1 lipca 2013

PIERŚ KURCZAKA W PLACKU ZIEMNIACZANYM



Pierś kurczaka to niby prosta sprawa, ale często pojawia się problem, co z nią zrobić. Proponujemy dzisiaj mięsko z ziemniakami, czyli tak jak każdy lubi najbardziej, ale w wersji '2 w 1'. Nam bardzo posmakowało, więc podajemy pomysł dalej.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypior
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na osiem kawałków i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy. 
Ziemniaki obieramy i tarkujemy (użyłam dużych oczek, ale lepsze będą te specjalne do ziemniaków). Odciskamy, jeśli mają zbyt dużo wody. Czosnek drobno kroimy lub tarkujemy.
Szczypior siekamy. Dorzucamy do ziemniaków.
Dodajemy jajko i mąkę, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Olej rozgrzewamy na patelni. Wlewamy ciasto ziemniaczane tj na placek, na to kładziemy kawałek piersi i smażymy. Obok smażymy drugi placek i gdy jest już podsmażony z jednej strony, przykrywamy nim kurczaka. Zmniejszamy ogień. Smażymy do momentu, gdy mięso będzie gotowe.

Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Piękne wygląda, często robię pierś z kurczaka ale nigdy mi do głowy taki pomysł nie przyszedł, super

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię i kurczaka i placki ziemniaczane więc dla mnie to połączenie idealne :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa wersja placków ziemniaczanych, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń