czwartek, 25 lipca 2013

CIASTO JOGURTOWO-TRUSKAWKOWE


U nas sezon truskawkowy w pełni. Tym razem szybkie ciasto z tymi owocami. W kuchni Leonków to pierwsze ciasto jogurtowe, ale napewno nie ostatnie. Oczywiście można użyć innych owoców. Podawać najlepiej tego samego dnia, bo dość szybko schnie, ale to raczej nie będzie problem ;p
Smacznego :)

Składniki:

  • 3 szk mąki
  • 2 szk jogurtu waniliowego
  • pół szk cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szk oleju
  • 3 jajka
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy (dewnianą łyżką albo na bardzo wolnych obrotach miksera).
Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy truskawki i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem - musi być suchy.
Posypujemy cukrem pudrem.





(pomysł podpatrzony na blogu 'zakalec1415')

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz