środa, 24 lipca 2013

FISHERMAN'S PIE


Fisherman's Pie (czyli zapiekanka rybaka) to tradycyjne szkockie danie. Przyrządzamy ją zazwyczaj z białej ryby (ewentualnie z niewielką ilością np. łososia) w beszamelowym sosie. Jako dodatek mogą służyć krewetki, gotowane jajka lub tarty ser. Danie przykrywane jest warstwą puree z ziemniaków.
To danie można  przygotować w dużym naczyniu żaroodpornym lub w kilku mniejszych, do indywidualnego podania.

Składniki:

  • ok. 600g ziemniaków
  • pieprz i sól
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 60g masła

  • 1 cebula
  • 1 litr mleka
  • pieprz ziarnisty (8-10 ziaren), 2-3 liście laurowe
  • 750g białej ryby (bez ości)
  • 90g + ok. łyżka na wysmarowanie naczynia

  • 60g mąki
  • natka pietruszki
  • 3 ugotowane jajka

Wykonanie:

PUREE:

Obieramy  myjemy ziemniaki. Przekrajamy na pół, wrzucamy do garnka, solimy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy ok.15-20 minut, aż będą miękkie. Odlewamy i bardzo dokładnie ugniatamy.
Dodajemy masło, śmietanę, sól, pieprz i musztardę. Dokładnie mieszamy lub ugniatamy. Odstawiamy.

RYBA:

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
Mleko wlewamy do większego rondla. Wrzucamy pieprz, liście laurowe i cebulę. Doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 10 minut.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do mleka i dusimy ok. 10 minut do momentu aż będzie można ją łatwo rozdzielić za pomocą widelca.
Rybę przekładamy na duży talerz. Gdy przestygnie rozgniatamy delikatnie widelcem na mniejsze kawałki. Płynu nie wylewamy.

SOS:

W rondlu rozpuszczamy masło. Mieszamy z mąką i gotujemy przez pół minuty, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy wcześniej zostawiony płyn. Dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy, ciągle mieszając. Przyprawiamy, dodajemy pietruszkę i odstawiamy na kilka minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Jajka kroimy w grubą kostkę.
Wlewamy 1/3 sosu na dno naczynia, na to wykładamy rybę i jajka, zalewamy pozostałym sosem.
Na wierzch rozsmarowujemy nasze puree, aby cała powierzchnia była zakryta. Nie musi być idealnie. Nawet lepiej, jeśli będą nierówności.
Pieczemy 20-30 minut. Ziemniaki powinny trochę zbrązowieć, a sos delikatnie wyciekać po bokach.
Serwujemy gorące.

Smacznego :)





1 komentarz:

  1. uwielbiam takie dania... Kremowe, zapiekane... pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń