piątek, 26 lipca 2013

CIASTO TRZY KOLORY



Truskawkowych pomysłów ciąg dalszy. Dzisiaj coś w rodzaju tarty, ale na biszkopcie. Szybkie, proste i na temat :)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/3 szk mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szk cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 300ml śmietany
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • ok.500g truskawek (lub innych owoców)
  • garśc płatków migdałowych

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i delikatnie mieszamy.
Wylewamy na formę do pieczenia (wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem).
Pieczemy 25-30 minut.

Migdały prażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie.
Na wierzch ciasno układamy truskawki i posypujemy migdałami.

Idealne po schłodzeniu i najlepsze tego samego dnia - wtedy migdały pozostają chrupiące.

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Świetny przepis, idealnie nadaje się do naszego konkursu "Kuchnia inspirowana kolorami". Więcej info znajdziesz: http://nietylkookuchni.blogspot.com/p/konkursy-dla-czytelnikow.html

    OdpowiedzUsuń