Truskawkowych pomysłów ciąg dalszy. Dzisiaj coś w rodzaju tarty, ale na biszkopcie. Szybkie, proste i na temat :)
Składniki:
- 3 jajka
- 1/3 szk mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szk cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 300ml śmietany
- 2-3 łyżki cukru pudru
- ok.500g truskawek (lub innych owoców)
- garśc płatków migdałowych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i delikatnie mieszamy.
Wylewamy na formę do pieczenia (wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem).
Pieczemy 25-30 minut.
Migdały prażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie.
Na wierzch ciasno układamy truskawki i posypujemy migdałami.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie.
Na wierzch ciasno układamy truskawki i posypujemy migdałami.
Świetny przepis, idealnie nadaje się do naszego konkursu "Kuchnia inspirowana kolorami". Więcej info znajdziesz: http://nietylkookuchni.blogspot.com/p/konkursy-dla-czytelnikow.html
OdpowiedzUsuń