czwartek, 23 maja 2013

KOTLECIKI JAJECZNO-POROWE




Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • garść pokrojonego pora 
  • łyżka majonezu
  • bułka tarta (ok. pół szklanki) + do smażenia
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • olej

Wykonanie:

Por rumienimy na łyżce oleju. Wrzucamy do miski, w której będzimy wyrabiać kotleciki.
Bułkę tartą zalewamy mlekiem (tyle, żeby się wchłoneło).
Jajka obieramy i ścieramy na tarce. Dorzucamy do miski.
Dodajemy surowe jajko, majonez, namoczoną bułkę, przyprawy i wyrabiamy. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodajemy trochę suchej bułki tartej.
Formujemy płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz