sobota, 4 maja 2013

UDKA W SEZAMOWO-CYTRYNOWEJ MARYNACIE




Składniki:

  • 1kg udek
  • 7 łyżek oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 2 cytryn (lub limonek)

Wykonanie:

Udka myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą każde udko i układamy w naczyniu żaroodpornym (tym, w którym będziemy piec - oszczędzi nam to zmywania). Odstawiamy do lodówki na dobę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Udka jeszcze raz mieszamy z sosem (aby warstwa wierzchnie nie była sucha). Zakrywamy folią aluminiową lub przykrywką naczynia. Pieczemy ok 30 minut, po czym odwracamy na druga strone, polewamy wytworzonym sosem i pieczemy kolejne 30 minut już bez przykrycia.
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz