Składniki:
- 1kg udek
- 7 łyżek oleju sezamowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- sok z 2 cytryn (lub limonek)
Wykonanie:
Udka myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę.Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą każde udko i układamy w naczyniu żaroodpornym (tym, w którym będziemy piec - oszczędzi nam to zmywania). Odstawiamy do lodówki na dobę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Udka jeszcze raz mieszamy z sosem (aby warstwa wierzchnie nie była sucha). Zakrywamy folią aluminiową lub przykrywką naczynia. Pieczemy ok 30 minut, po czym odwracamy na druga strone, polewamy wytworzonym sosem i pieczemy kolejne 30 minut już bez przykrycia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz