środa, 1 maja 2013

MIĘSNO-WARZYWNA TORTILLA


Nie lubicie takiego samego obiadu dwa dni pod rząd? My też nie. Podsuniemy Wam pomysł na wykorzystanie pozostałych z poprzedniego dnia kotletów mielonych, kawałków kurczaka lub ryby. Przygotowanie pozostałych składników jest już bardzo szybkie.





Składniki:


4 placki tortilli
kilka pieczarek
1 mała cebula
kilka liści sałaty lodowe
1 pomidor
pół papryki
trochę sera (żółtego lub pleśniowego)
2-3 kotlety mielone
sól, pieprz
na sos: 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, natka pietruszki, sól, pieprz, pieprz ziołowy

Wykonanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki sosu mieszamy i odstawiamy. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać więcej jogurtu lub odrobine wody.
Cebulę i pieczarki kroimy. Podsmażamy na odrobinie oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pomidora, paprykę i sałatę kroimy.
Kotlety kroimy w plastry i podgrzewamy na patelni.

Placki tortilli - każdy osobno - podgrzewamy na suchej patelni, aby się lekko zrumieniły. Od razu po zdjęciu z patelni kładziemy na talerz, polewamy odrobiną sosu i układamy na środku wszystkie warzywa, mięso (jeszcze ciepłe) i ser. Na wierzch można polać jeszcze odrobiną sosu.
Składamy na pół lub lekko zwijamy. Można spiąć wykałaczkami.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz