czwartek, 9 maja 2013

SAŁATKA Z AWOKADO

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • garść pistacji
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Jajka oraz awokado obieramy i kroimy w grubą kostkę. Jajka wrzucamy do miski.
Pistacje obieramy ze skorupek i prażymy chwilę na rozgrzanej, suchej patelni. Odstawiamy do ostygnięcia.
Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do awokado i solimy.
Wszystkie składniki (pistacji tylko połowę) mieszamy z majonezem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Posypujemy pistacjami.

W wersji bez pistacji (lub gdy je drobno posiekamy) i po rozgnieceniu sałatka może nam służyć jako pasta na chleb.

Smacznego :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz