niedziela, 26 maja 2013

SAŁATKA Z BORÓWKAMI I RZODKIEWKĄ




Składniki:

  • garść liści szpinaku
  • 2-3 liście sałaty
  • 5 rzodkiewek
  • 100g borówek
  • 50g płatków migdałowych
Sos miodowo-musztardowy:
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100ml oleju z orzechów (lub oliwy z oliwek)
  • sól

Wykonanie:

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy (np. w słoiku0 i odstawiamy.
Warzywa myjemy i osuszamy. Rzodkiewkę kroimy w plastry. Sałatę rwiemy, a ze szpinaku obrywamy łodyżki.
Migdały prażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni.
Do małych miseczek (w ktorych będziemy podawać sałatkę) wrzucamy  sałatę, szpinak, rzodkiewkę i borówki.
Polewamy delikatnie sosem i posypujemy ostudzonymi migdałami.
Serwujemy zaraz po przygotowaniu.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz