Składniki:
- garść liści szpinaku
- 2-3 liście sałaty
- 5 rzodkiewek
- 100g borówek
- 50g płatków migdałowych
Sos miodowo-musztardowy:
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100ml oleju z orzechów (lub oliwy z oliwek)
- sól
Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy (np. w słoiku0 i odstawiamy.
Warzywa myjemy i osuszamy. Rzodkiewkę kroimy w plastry. Sałatę rwiemy, a ze szpinaku obrywamy łodyżki.
Migdały prażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni.
Migdały prażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni.
Do małych miseczek (w ktorych będziemy podawać sałatkę) wrzucamy sałatę, szpinak, rzodkiewkę i borówki.
Polewamy delikatnie sosem i posypujemy ostudzonymi migdałami.
Serwujemy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz