piątek, 24 maja 2013

SAŁATKA WALDORF



Składniki:

na wywar: 
(nie jest konieczny, jeśli np. gotujemy rosół - można wtedy pierś ugotować w zupie; lub ją po prostu zgrillować)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, gałązka natki pietruszki
na sałatkę:
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • ok. 100g orzechów włoskich
  • 1 seler naciowy 
  • 250g kwaśnych jabłek
  • sok z jednej cytryny
  • pół szklanki jogurtu greckiego (lub naturalnego)
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Gotujemy wywar z w/w składników. Po około 15 minutach, od zagotowania, wkładamy pierś i gotujemy przez kolejne 12-15 minut. Gdy jest już gotowa, wyłączamy gaz i zostawiamy pierś na ok 15 minut w rosole. Wyjmujemy. Osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i rozrywamy mięso palcami. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste, niż pokrojone nożem.
Orzechy delikatnie siekamy i prażymy na suchej, rozgrzanej patelni.
Selera i jabłka (ze skórką) kroimy.
Jabłka wkładamy do miski i skrapiamy sokiem  z cytryny i mieszamy. Dodajemy seler, 2/3 orzechów i mieszamy z majonezem i jogurtem. Dodajemy kurczaka oraz przyprawy i znowu mieszamy.
Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Przed podaniem posypujemy pozostałymi orzechami.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz