Składniki:
na wywar:(nie jest konieczny, jeśli np. gotujemy rosół - można wtedy pierś ugotować w zupie; lub ją po prostu zgrillować)
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 łodyżki selera naciowego
- pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, gałązka natki pietruszki
na sałatkę:
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- ok. 100g orzechów włoskich
- 1 seler naciowy
- 250g kwaśnych jabłek
- sok z jednej cytryny
- pół szklanki jogurtu greckiego (lub naturalnego)
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Gotujemy wywar z w/w składników. Po około 15 minutach, od zagotowania, wkładamy pierś i gotujemy przez kolejne 12-15 minut. Gdy jest już gotowa, wyłączamy gaz i zostawiamy pierś na ok 15 minut w rosole. Wyjmujemy. Osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i rozrywamy mięso palcami. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste, niż pokrojone nożem.
Orzechy delikatnie siekamy i prażymy na suchej, rozgrzanej patelni.
Selera i jabłka (ze skórką) kroimy.
Jabłka wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Dodajemy seler, 2/3 orzechów i mieszamy z majonezem i jogurtem. Dodajemy kurczaka oraz przyprawy i znowu mieszamy.
Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Przed podaniem posypujemy pozostałymi orzechami.
Smacznego :)
Orzechy delikatnie siekamy i prażymy na suchej, rozgrzanej patelni.
Selera i jabłka (ze skórką) kroimy.
Jabłka wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Dodajemy seler, 2/3 orzechów i mieszamy z majonezem i jogurtem. Dodajemy kurczaka oraz przyprawy i znowu mieszamy.
Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Przed podaniem posypujemy pozostałymi orzechami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz