Składniki:
- 8 plastrów polędwiczki (ok 500g)
- 2 różnokolorowe papryki
- 1 fenkuł
- 1 jabłko
- 1 czerwona cebula
- 5 pieczarek
- 1 marchew
- 4 ząbki czosnku
- 1 duży kubek ryżu basmati
- 2-3 łyzki octu balsamicznego
- 700ml passaty (lub pomidorów z puszki)
- olej do smażenia
- sól, pieprz, wędzona papryka w proszku, mielona kolendra
- 4 liście laurowe
- pół opakowania rukoli
- pół cytryny
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Jabłko zostawiamy ze skórką. Fenkuł tylko myjemy i odkrajamy zieloną część. Odkładamy ją, przyda się gdy już danie będzie gotowe.
Wszystko kroimy w dość grube plastry.
Rozgrzewamy patelnię. Na oleju podsmażamy warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wyciskamy czosnek. Dorzucamy liście laurowe. Dusimy na małym ogniu.
Wszystko kroimy w dość grube plastry.
Rozgrzewamy patelnię. Na oleju podsmażamy warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wyciskamy czosnek. Dorzucamy liście laurowe. Dusimy na małym ogniu.
Ryż wsypujemy do garnka i zalewamy dwoma kubkami wody (2 razy więcej niż ryżu). Solimy i mieszamy. Przykrywamy garnek i gotujemy od zawrzenia wody ok 10 minut. Odstawiamy z palnika i zostawiamy przykryty na ok 15 minut.
Umyte i osuszone polędwiczki doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Obtaczamy mięso w przyprawach i rozbijamy delikatnie pięścią. Skrapiamy olejem. Układamy na rozgrzanej grillowej patelni. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
Do warzyw dodajemy ocet balsamiczny i mieszamy. Dolewamy passatę i jeszcze kilka minut dusimy. Doprawiamy do smaku.
Kiedy ryż spęcznieje posypujemy papryką na wierzchu i znowu przykrywamy.
Do warzyw dodajemy ocet balsamiczny i mieszamy. Dolewamy passatę i jeszcze kilka minut dusimy. Doprawiamy do smaku.
Kiedy ryż spęcznieje posypujemy papryką na wierzchu i znowu przykrywamy.
Rukolę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą. 3/4 dodajemy na patelnię. Mieszamy.
Na półmisku rozkładamy warzywa, na tym polędwiczki, pozostałą rukolę, posypujemy posiekaną fenkułową zieleniną i polewamy jogurtem. Posypujemy papryką.
Na półmisku rozkładamy warzywa, na tym polędwiczki, pozostałą rukolę, posypujemy posiekaną fenkułową zieleniną i polewamy jogurtem. Posypujemy papryką.
Ryż delikatnie mieszamy.
Przepis pochodzi z programu '15 minut Jamiego'. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz