wtorek, 9 kwietnia 2013

JAJKA FASZEROWANE



Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ostrym nożem przekrajamy wzdłuż na pol. Łyżeczką wyjmujemy żółtka i wrzucamy do miseczki, a białka odkładamy na bok. Chwilowo nie będą nam potrzebne.
Poniżej podaje kilka pomysłów na farsz.

FARSZ WIOSENNY

Składniki:


·         żółtka z 6 jajek
·         3 rzodkiewki
·         szczypiorek
·         koperek
·         łyżka majonezu
·         pieprz, sól

Wykonanie:

Żółtka rozgniatamy widelcem razem z majonezem. Rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy z majonezem i przyprawami.

FARSZ ŁOSOSIOWO-CHRZANOWY

Składniki:


·         żółtka z 6 jajek
·         ok. 80g surowego łososia
·         sok z ¼ cytryny
·         1 łyżka masła
·         1 łyżka majonezu
·         1 łyżka tartego chrzanu
·         koperek
·         pieprz, sól

Wykonanie:

Łososia gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody do momentu gdy mięso będzie miało jasny i jednolity kolor. Wyjmujemy z wody, studzimy. Skrapiamy sokiem z cytryny  i rozgniatamy widelcem.
Żółtka rozgniatamy widelcem razem z chrzanem, majonezem i masłem. Dodajemy łososia, posiekany koperek i przyprawy.
Połówki jajek napełniamy farszami. Układamy na talerzu na przemian. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy posypać szczypiorkiem lub koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz