Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ostrym nożem przekrajamy wzdłuż na
pol. Łyżeczką wyjmujemy żółtka i wrzucamy do miseczki, a białka odkładamy na
bok. Chwilowo nie będą nam potrzebne.
Poniżej podaje kilka pomysłów na farsz.
Poniżej podaje kilka pomysłów na farsz.
FARSZ WIOSENNY
Składniki:
·
żółtka z 6 jajek
·
3 rzodkiewki
·
szczypiorek
·
koperek
·
łyżka majonezu
·
pieprz, sól
Wykonanie:
Żółtka rozgniatamy widelcem razem z majonezem. Rzodkiewki ścieramy na tarce
o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki
łączymy z majonezem i przyprawami.
FARSZ ŁOSOSIOWO-CHRZANOWY
Składniki:
·
żółtka z 6 jajek
·
ok. 80g surowego łososia
·
sok z ¼ cytryny
·
1 łyżka masła
·
1 łyżka majonezu
·
1 łyżka tartego chrzanu
·
koperek
·
pieprz, sól
Wykonanie:
Łososia gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody do momentu gdy mięso
będzie miało jasny i jednolity kolor. Wyjmujemy z wody, studzimy. Skrapiamy
sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem.
Żółtka rozgniatamy widelcem razem z chrzanem, majonezem i masłem. Dodajemy łososia, posiekany koperek i przyprawy.
Połówki jajek napełniamy farszami. Układamy na talerzu na przemian. Schładzamy
w lodówce. Przed podaniem możemy posypać szczypiorkiem lub koperkiem.Żółtka rozgniatamy widelcem razem z chrzanem, majonezem i masłem. Dodajemy łososia, posiekany koperek i przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz