poniedziałek, 8 kwietnia 2013

KURCZAK ELI


Pod taką nazwą mam ten przepis zapisany. Pochodzi od mojej siostry, która rewelacyjnie gotuje. Sprawdzony wiele razy. Łatwy, a jednocześnie efektowny pomysł na obiad.

Składniki:

·         2 podwójne piersi kurczaka
·         400 g pieczarek
·         1 duża cebula
·         ok.100g sera topionego
·         8 plastrów sera żółtego
·         bulka tarta
·         2 jajka
·         sol, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka, pietruszka suszona
·         olej do smażenia
·         ketchup

Wykonanie:

Piersi myjemy, osuszamy, przekrajamy wzdłuż na pół, delikatnie rozbijamy i przyprawiamy (o ile to możliwe kotlety przygotowujemy wcześniej i odstawiamy do lodówki).
W tym czasie obieramy i drobno kroimy cebule. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, delikatnie solimy. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub drobno kroimy). Dodajemy do podsmażanej cebuli, mieszamy, pieprzymy, dalej smażymy aż odparuje większość wody z pieczarek. Zawartość patelni mieszamy z serkiem topionym. Ser powinien ładnie spoić pieczarki i cebule.
Blachę albo naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Jajka roztrzepujemy z odrobina soli.
Kotlety zanurzamy w jajku, później w bulce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Kotlety, jeden obok drugiego, odkładamy do naczynia żaroodpornego.
Gdy już wszystkie kotlety są usmażone rozsmarowujemy na nich warstwę pieczarek. Na wierzch kładziemy plaster żółtego sera.
Zapiekamy przez ok. 25-30 minut, do momentu rozpuszczenia i lekkiego zbrązowienia sera.
Po ułożeniu na talerzu kotlety polewamy ketchupem.
Smacznego
J







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz