Składniki:
·
3 jajka
·
150g cukru pudru + do posypania
·
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
·
125g mąki
·
250ml śmietany
·
pół łyżeczki proszku do pieczenia
·
1 galaretka
·
pół mango (lub inne owoce)
·
3 łyżeczki żelatyny (na ¼ szklanki wody)
·
masło lub olej do formy
Wykonanie:
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Smarujemy masłem lub olejem
formę o wymiarach 25 x 30 cm. Papier do pieczenia wycinamy na wymiar formy i
wykładamy na dno.
Mikserem ubijamy jajka ze 120g cukru pudru aż masa stanie się bardzo puszysta.
Ekstrakt waniliowy mieszamy z dwiema łyżkami wody i dolewamy do masy. Mieszamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i w trzech porcjach dodajemy do masy. Po każdej dodanej delikatnie miksujemy.
Masę wylewamy na blachę. Pieczemy przez ok. 10-15 minut do momentu, gdy ciasto będzie lekko brązowe.
Biszkopt zsuwamy na wilgotną ściereczkę, zdejmujemy papier i delikatnie (razem ze ścierką) zwijamy w rulon. Zostawiamy do wystygnięcia.
Mikserem ubijamy jajka ze 120g cukru pudru aż masa stanie się bardzo puszysta.
Ekstrakt waniliowy mieszamy z dwiema łyżkami wody i dolewamy do masy. Mieszamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i w trzech porcjach dodajemy do masy. Po każdej dodanej delikatnie miksujemy.
Masę wylewamy na blachę. Pieczemy przez ok. 10-15 minut do momentu, gdy ciasto będzie lekko brązowe.
Biszkopt zsuwamy na wilgotną ściereczkę, zdejmujemy papier i delikatnie (razem ze ścierką) zwijamy w rulon. Zostawiamy do wystygnięcia.
Gdy galaretka stężeje kroimy w kostkę. Owoce również kroimy w małą kostkę.
Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem pudrem. Dodajemy przestudzoną
żelatynę.
Wystudzony biszkopt delikatnie rozwijamy. Rozsmarowujemy masę śmietankową i posypujemy pokrojoną galaretką i owocami.
Ponownie zwijamy w rulon. Jeśli masy będzie dużo wyjdzie nam bardziej rulon niż rolada.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Wystudzony biszkopt delikatnie rozwijamy. Rozsmarowujemy masę śmietankową i posypujemy pokrojoną galaretką i owocami.
Ponownie zwijamy w rulon. Jeśli masy będzie dużo wyjdzie nam bardziej rulon niż rolada.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz