wtorek, 16 kwietnia 2013

KREMOWA ZUPA PIECZARKOWA




Długo kombinowałam z tą zupą, żeby była taka jak lubię.  Taka jest dla mnie bliska ideału. Polecam do  spróbowania
J

Składniki:


2-3 udka albo korpus kurczaka na bulion
ok.400 g pieczarek
garść suszonych grzybów
1 por

1 cebula
4 ząbki czosnku
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka 
2 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu

4 ziarenka ziela angielskiego  
4 trójkąty serka topionego
kilka łyżek śmietany
suszona natka pietruszki

sól
pieprz
słodka papryka

Wykonanie:

Mięso myjemy, zalewamy zimna wodą i gotujemy. Grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy. Warzywa (por, marchew, 2 ząbki czosnku i pietruszkę) myjemy i dorzucamy do mięsa.

W tym samym czasie pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek (2 ząbki) szklimy na oleju, dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy odparuje woda jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy odcedzone grzyby. Polowe blendujemy. Wodę z grzybów dodajemy do bulionu.

Gdy warzywa w bulionie będą miękkie wyjmujemy je i mięso również. Pora i czosnek wyrzucamy, a pozostałe warzywa blendujemy. Jeśli ktoś lubi, to marchewkę można pokroić w kostkę. Dodajemy pokrojone ziemniaki i pozostałe pieczarki z cebulą i czosnkiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy zblendowane pieczarki oraz pokrojone w kawałki mięso. Chwile gotujemy. Zabielamy serkami topionymi (do dużego kubka odlewamy nieco gorącej zupy i rozpuszczamy w niej serki). Dolewamy do garnka i mieszamy. Doprawiamy i posypujemy natką pietruszki.

Na talerzu zupę ozdabiamy odrobina śmietany i posypujemy natka pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz