Składniki:
- 400g małych ziemniaków
- 1 brokuł
- 300g wędzonej makreli
- 200g ugotowanych buraczków
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 50g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oleju z orzechów ziemnych (lub oliwa z oliwek)
- sól, świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, przekrajamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł dzielimy i dorzucamy do ziemniaków ok. 5 minut przed końcem gotowania. Ziemniaki i brokuły nie mogą się rozgotować.
Odlewamy, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy do dużej miski.
Odlewamy, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy do dużej miski.
Orzechy prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Odstawiamy do ostygnięcia.
Makrelę rozdrabniamy, ale na spore kawałki. Buraczki kroimy w kostkę. Dodajemy do miski.
Sok z cytryny, miód, olej i musztardę mieszamy. Otrzymanym sosem polewamy sałatkę. Posypujemy orzechami i pieprzem
Gotowe :)
Makrelę rozdrabniamy, ale na spore kawałki. Buraczki kroimy w kostkę. Dodajemy do miski.
Sok z cytryny, miód, olej i musztardę mieszamy. Otrzymanym sosem polewamy sałatkę. Posypujemy orzechami i pieprzem
Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz